Honing

Honing kan geneeskrachtig werken bij een pijnlijke keel en verkoudheid. Honing heeft een deel bacterieremmende eigenschappen. Dat komt door haar enzymen en andere stoffen die desinfecterend werken. Al die eigenschappen verdwijnen als sneeuw voor de zon als je honing in kokendhete thee doet. Wacht daarom tot je thee drinkbaar is en doe er dan een lepel honing bij. Bij een verkoudheid kies je best voor tijm- of eucalyptushoning. Als je de pot goed afsluit, bewaart de honing vrij lang. Vloeibare honing zal na een tijdje versuikeren maar daar is niks mis mee. De kwaliteit en de smaak blijven dezelfde. Je kan de honing weer vloeibaar maken door je pot op te warmen “au bain-marie”. Je voorkomt versuikering door geregeld in de pot te roeren. Neem een lepel zuivere honing op je nuchtere maag om je verkoudheid te verzorgen.

Honingsoorten

Vaste honing

BERGHONING: de naam zegt het zelf, deze honing is afkomstig van bloemen die in de bergen voorkomen. Het is veelal een bruine honing met een eerder sterke smaak. De reden hiervoor vindt men in het feit dat de bijen in die streken ook hun honing uit bloeiende bomen halen... Hij wordt in verschillende boeken aanbevolen als remedie tegen verkoudheden of griepaandoeningen in hun beginstadium. De meest populaire berghoning is deze van Frankrijk.

ROZEMARIJNHONING: net zoals het kruid heeft deze honing zijn goede inwerking op de hersenen. Hij wordt aanbevolen voor zenuwen, hoofdpijn en bloedkwalen. Hij heeft een typische smaak en geur. Men vindt deze honing vooral in Spanje.

LINDEHONING: wie kent hem niet, de oude lindeboom... De honing die hij ons bezorgt is even majestueus. De typische geur van zijn bloemen vind je terug zodra je een pot opent. Ook de smaak is één en al linde. Iedereen kent het kalmerend effect en de slaapbevorderende eigenschappen van deze honing.

EUCALYPTUSHONING: deze honing, afkomstig van de Eucalyptus, werkt zeer gunstig op alle ademhalingsorganen. Hij is een weldaad voor de keel en de stembanden. Is vooral afkomstig uit Brazilië en waar deze loofboom in grote getale voorkomt. Ze worden er aangeplant ter drooglegging van moerassen omdat ze met hun altijd groene bladeren zeer veel water opzuigen. Ook de honing heeft een hoog watergehalte. Hij is licht getint en heeft een lekkere karamelsmaak.

KLAVERHONING: wereldberoemd, uniek en uitzonderlijk, zo kan je deze honing noemen. Hij bezit alles wat je van honing kunt verwachten: lekker van smaak, steeds smeerbaar, bevat nooit suikerkristallen, een witte tot goudgele kleur, een hoge voedingswaarde en zijn aroma is exotisch.

VIJF STERRENHONING: deze honing is samengesteld uit 5 verschillende honingsoorten. Hij bezit dus alle beste eigenschappen. Wij laten U genieten van een perfecte smaak en een uitzonderlijke aroma. Hij is verrijkt met koninginnebrij om een uitzonderlijk gehalte aan vitamines te bekomen. Een pot gezondheid op je tafel.

BLOEMENHONING: is samengesteld uit verschillende honingsoorten en bezit de beste eigenschappen zoals een perfecte smaak en een uitzonderlijk aroma. Hij bevat geen suikerkristallen en smelt op de tong.

SINAASAPPELHONING: de bijen halen deze honing uit de bloemen van de oranjeboom, de altijd groene boom met zijn welriekende witte bloesem en zijn ronde, gele citrusvruchten in de kustlanden van de Middellandse Zee. De honing heeft een witgele kleur en is rijk aan vitamine B. Hij dient als remedie tegen slapeloosheid wegens maagstoornissen en bevordert de groei bij kinderen.

TIJMHONING: is gekend als middel tegen hoestbuien en aanverwante ongemakken. Hij heeft een donkere kleur en een sterke, zware smaak. Deze honing is meestal van Spaanse oorsprong.

LAVENDELHONING: Spanje is de voornaamste producent van deze honing die steeds van goede kwaliteit is. Hij is bruinkleurig en uitzonderlijk rijk aan mineralen. De productie van zuivere lavendelhoning is evenwel beperkt.

ZONNEBLOEMHONING: Frankrijk is de voornaamste producent van deze honing die steeds van goede kwaliteit is. Hij is geel en uitzonderlijk rijk aan mineralen.

HEIDEHONING: wegens zijn ontsmettende eigenschappen wordt deze honing aanbevolen voor maaglijders. Hij heeft een goudbruine tot donkerbruine kleur.

KOOLZAADHONING: koolzaadhoning wordt vroeg in de zomer door de bijen gewonnen op de koolzaadvelden. De honing is neutraal van smaak en wit van kleur en kristalliseert vrij hard.

INLANDSE HONING: De inlandse honing is een product dat streekgebonden is waardoor kleur en smaak heel verschillend kan zijn. (Ook volgens seizoen). Deze honing wordt vooral aanbevolen bij allergiegevoeligheid, omdat de pollen uit de eigen streek in de honing verwerkt zijn en er zo een weerstand kan ontstaan tegen een bepaalde soort pollenallergie.

Vloeibare honing

SALIEHONING: is een honingsoort met een hoog vochtgehalte. Het duurt verschillende maanden vooraleer deze honing begint te kristalliseren. Vandaar dat hij veelal in vloeibare vorm in de handel gebracht wordt. Hij is zeer gemakkelijk oplosbaar in vloeistoffen. Saliehoning heeft een lichtbruine kleur en is zeer sterk van smaak en bevat etherisch oliën. Wordt specifiek aanbevolen bij verkoudheid.

ACACIA: is een honingsoort met een hoog vochtgehalte. Het duurt dus verschillende maanden vooraleer deze honing begint te kristalliseren. Vandaar dat hij veelal in vloeibare vorm in de handel gebracht wordt. Hij is zeer gemakkelijk oplosbaar in vloeistoffen en wordt dan ook veelal gebruikt als zoetmiddel bij de bereiding van gebak. Acaciahoning heeft een gele kleur en is doorschijnend, hij is zeer neutraal van smaak.

DENNEN: de fameuze “Sapin”, ook “Pijn” genoemd is een welruikende honing afkomstig uit sparrenbossen. Het is een honing met donkere kleur die sterk doorsmaakt.

Propolia

Propolis, het natuurlijk antibioticum dat een ereplaats in de huisapotheek verdient.

Bijen beschermen zich reeds meer dan 10 miljoen jaar met propolis tegen ziektekiemen. Ze verzamelen de welriekende hars op geselecteerde boomknoppen en verwerken deze tot propolis. De moderne wetenschap her-waardeert propolis omwille van haar therapeutische eigenschappen, die in de oudheid door artsen algemeen bekend en toegepast werden. Moderne analysemethodes tonen aan dat in propolis een honderdtal verschillende bestanddelen aanwezig zijn. Deze enorme variatie maakt dit product juist zo boeiend voor zijn geneeskrachtige toepassingen. Zijn ontsmettende werking is zowel gericht tegen ziekteverwekkende bacteriën als tegen schimmels.

De propolis is een harsachtige stof die de bijen uit de knoppen van bepaalde bomen halen. Voor de mens is de propolis de enige natuurlijke substantie die zulke sterke antiseptische eigenschappen bezit ten behoeve van zijn welzijn.

Alle honingsoorten kunnen steeds verkregen worden. Contacteer mij voor verdere informatie 

Meest recente reacties

27.11 | 19:12

Goedeavond , ja hoor , stuur mij gerust een mail met uw adresgegevens . dolefevre@live.be

26.11 | 20:09

Ik wil graag het boek ‘ Voor mensen die het moe zijn moe zijn’ bij u bestellen. Verzend u ook naar Nederland? Met vriendelijke groet, Arjen.

27.09 | 10:33

Geen probleem om op te sturen naar nederland . er komen dan 7€ verzendkost bij met gewone post. stuurt u mij even een mailtje dolefevre@live.be

27.09 | 10:31

stuurt u even gewoon een mailtje? dolefevre@live.be

Deel deze pagina