BLOG

18. jun, 2018

HEERMOES Equistem arvense L.

Gisteren op het domein van Koningsteen de vraag gekregen hoe je nu Heermoes kan herkennen zodat je zeker niet verwart met lidrus (E. palustre) en holpijp (E. fluviatile). Ook het onderscheid met schaafstro (E. hyemale) kan hier en daar belangrijk zijn, omdat deze zeldzame paardenstaart plaatselijk toch talrijk kan voorkomen.

De stengelschede van heermoes, inclusief het kransje op de hoofdstengel, is altijd kleiner of korter dan het eerste lid van de zijtakjes. Opnieuw bij de lidrus is dat eerste lid van de zijtakjes maar half zo lang als de stengelschede.

De centrale holte in de stengel van heermoes is maar de helft van de totale doorsnede van de stengel, waardoor de stengels van heermoes moeilijk samendrukbaar (wel ‘samen knijpbaar’) zijn. Bij bijvoorbeeld schaafstro en (what’s in a name) holpijp is de centrale holte veel groter, zodat je die stengels zonder moeite kan platdrukken.

Door de aanwezigheid van kiezelzuur kristallen voelt de buitenkant van heermoes ruw aan, in tegenstelling tot holpijp, die een gladde (maar wel geribde) stengel heeft.

Een paardenstaart in een zeer vochtig gebied (bv moeras) zal meestal holpijp of lidrus zijn.

De juiste plant die we gaan aanwenden voor zijn genezende krachten :

Heermoes , Equisetum arvense L., is een natuurlijke bron van heel wat mineralen en spoorelementen. Vooral silicium en kiezelzuur springen in het oog. Daarnaast ook flavonoiden, saponinen, alkaloiden, looistoffen, bitterstoffen, zuren en glycosiden

Ook bij ons groeit de heermoes welig, dus even kijken wat hij doet , en vooral waarom hij zo welig staat bij ons. Hebben we hem nodig?

Heermoes is een plant met bloedstelpende, en licht diuretische eigenschappen.

Daarnaast bevordert het de aanmaak, het herstel en de souplesse van bindweefsel. Herstelt en versoepelt het skelet, kraakbeen, pezen, gewrichtsbanden , huid, haar en nagels. Verhoogt tevens de weerstand tegen ontstekingen en verzorgt het soepel houden van orgaanweefsel. Het is mild vochtafdrijvend, urinezuurdrijvend.

Je kan het dus aanwenden bij botontkalking, breuken, broos beendergestel, snelle groei, blessures, sportletsels, kneuzingen, verzwikkingen. Afbrekende , splitsende haren en nagels. Zwak gebit, bij reuma en jicht. Ook bij nier en blaasaandoeningen, blaasontsteking, nierontsteking…

Heermoes kan worden beschouwd als een kruid dat nauwelijks bijwerkingen heeft. Wel heermoes nooit gewoon eten, altijd verhitten. Heermoes in onbewerkte vorm bevat thiaminase, een enzyme dat thiamine (een B-vitamine) afbreekt. Het thiaminase wordt afgebroken onder invloed van hitte of alcohol, en in een tinctuur of kruidenthee kan die enzyme dus geen kwaad meer.

Zwangeren gebruiken bij voorkeur geen hoge doseringen of sterke aftreksels.

Door zijn diuretisch effect kan heermoes eventueel een invloed hebben op de spiegels van verschillende elektrolyten.Gebruik heermoes bij veelvuldig gebruik altijd samen met brandnetel.

Mensen die medicijnen gebruiken die eveneens een invloed hebben op die elektrolytenbalans, moeten daarom toch opletten met dit kruid. Je moet hierbij denken aan medicijnen als anti-aritmica (tegen hartritmestoornissen) en hartglycosiden (zoals bv digitalis, digoxine), diuretica (plaspillen), maar ook lithium en theophylline.

Zoals wel met meer medicijnen is ook hier voorzichtigheid geboden als je bloedverdunnende middelen neemt. Kortom iemand met hart of nierproblemen gebruikt geen Heermoes zonder begeleiding van een arts.

Het meest opvallende aan de plant is hoe hij al miljoenen jaren de evolutietheorie aan zijn laarzen lapt. Zoals de slogan van Darwin : “Niet de sterkste overleeft, maar degene die zich het best kan aanpassen”.

de truc van Heermoes. Silicium maakt hem ongevoelig voor de omgeving, bij koude of droogte kruipt hij heel diep onder de grond. Dus daar waar heel de natuur zich aanpast aan wisselend leefomstandigheden,en transformeert naar iets nieuws als nodig, houdt heermoes koppig vol : Nee ik verander niet.

Als je hem echter aanraakt, valt het op hoe makkelijk hij breekt, dus fragiel, beter niet aankomen. En toch zo ijzersterk in overleven. Maar alsof hij zich afzijdig houdt van het leven en niet mee “durft” evolueren. En daardoor alle contact met zijn omgeving heeft moeten verbreken.

een energetische benadering :

Alaska Bloesemremedies

Heermoes : Geen evenwicht tussen de rationele en de intuïtieve geest; verstoorde communicatie met het hogere zelf en andere niveaus van bewustzijn; problemen met het ontvangen van leiding en inzicht

De plant staat bekend als een natuurlijk middel om meeldauw en andere schimmels te bestrijden.


RECEPT tegen meeldauw in planten/bomen: Een grote pan met heermoes en regenwater een half uur lang zachtjes laten doorkoken. Vuur uitdoen en 24 uur laten staan. Zeven en in flessen doen.

Je neemt 1/4 deel van de heermoes oplossing en voegt daar 3/4 deel regenwater bij. De bladeren met meeldauw haal je weg (niet op de composthoop) en de andere takken spuit je in met dit mengsel. (Alleen bij droog weer.)

14. aug, 2016

Het nieuwe boekje van Myr-I-am komt uit. Verkrijgbaar vanaf 26 augustus.

Hier al een tipje van de sluier gelicht.

Dit boek gaat NIET over de handposities en de theorie rond Reiki,
ook niet over de Reiki-leefregels en de Reiki-geschiedenis,
maar wel over wat je allemaal kan DOEN met Reiki.
Je zal heel praktische toepassingen en tips lezen die je misschien
op ideeën brengen om Reiki in je dagdagelijkse leven te gaan toepassen.
Hoe meer je met Reiki werkt hoe meer mogelijkheden je ontdekt.
Voor je aan Reiki begint heb je er geen idee van wat je kan voelen.
Lees daarom ook de persoonlijke feedback van Reiki-beoefenaars.
Door het lezen van de Reiki-ervaringen van cursisten word je verrast
door de mogelijkheden en de reikwijdte van Reiki.
Voel de Reiki-energie-ideetjes die via dit boek warm en liefdevol
naar je toestromen en laat je inspireren!
Je Reiki-vriendin
Myr-I-am
In je handen heb je een boekje dat geschreven werd door een wijze,
liefdevolle vrouw die haar ‘I am aanwezigheid’ realiseerde.
Myr-I-am is bevrijdend gegrond bij elke stap op haar Goddelijke weg.
Myr-I-am haar openhartige stijl en overvloedige vreugde is heerlijk
aanstekelijk. Het is dan ook een zegen als ze zich aansluit bij een
cirkel om samen te zingen of te mediteren. Als je het oude verhaal
leest over de wandeling van geluk en angst, weet je dat Myr-I-am
een groot leraar is die je voorbij de afgescheidenheid kan inspireren.
Als Reiki, Munay- Ki en Deeksha een metafoor zijn voor de drie
wijzen, dan is Myr-I-am de metafoor voor het liefdevolle vrouwelijke
die toekijkt op het welzijn van iedereen.
Ik hoop van harte dat je mag genieten van deze heldere,
praktische gids.
Toegenegen,
Ingeborg T.M. Sergeant

 

 Wil je aanwezig zijn op de voorstellilng van het boek, of Myriam en Paul  leren kennen, kijk op hun agenda , en schrijf in op de nieuwsbrief .

 

Voorstelling nieuw boek:


REIKI,
vér-REIKend
verRIJKend

met GRATIS Reiki-groepsbehandeling
op vrijdag 2 sep om 20 uOp de prachtige locatie:


SHAMBALAH
Brielstraat 36, 9255 BuggenhoutKlik zeker eens door
SHAMBALAH

  

Je kan het boek ook tegen de prijs van 10 euro
via de webshop van Do
bestellen.
Klik hier
DOJO Health and Nature
Lefevre Dominique
Menenstraat 115
8560 Wevelgem
0478 390 296

 Voor onze andere activiteiten: klik hier


Met vriendelijke groeten,
Paul en Myr-I-am